معاملهگر باید صبور باشد
همه ما شنیدهایم که میگویند: ” معاملهگر باید صبور باشد.”
واقعا صبر یعنی چه؟
جدا از موارد بسیاری که ما در معاملاتمان عجله میکنیم و صبر نداریم، در خیلی از موارد دیگر دچار تعلل یا تحمل میشویم و خیال میکنیم که در حال صبر کردن هستیم.
در این مقاله میخواهیم تفاوت صبر، تحمل و تعلل را درک کنیم و بیاموزیم که چگونه میتوانیم صبور باشیم. اول به سراغ تعاریف میرویم.
تحمل معاملهگر چیست؟
بسیار شنیدهایم که وقتی کسی به اجبار در شرایطی که از آن ناراضی است زندگی میکند میگوید: “اشکالی ندارد، صبر میکنم.” در واقع منظور او تحمل است، نه صبر. او توانایی تغییر شرایط را ندارد و خودش را مجبور به تحمل سختیها میکند و تنها به این امید دارد که ممکن است بعداً همه چیز عوض شود و راحتتر زندگی کند.
زمانی که به عنوان معاملهگر ، معامله میکنیم، موقعیتهایی پیش میآید که مطابق انتظار ما نیست. اگر شما در این شرایط از لحاظ عصبی به هم میریزید، شبانه روز به این فکر میکنید که چرا پشت سر هم زیان میکنم، چرا تحلیلهایم اشتباه از آب در میآیند، یا تحلیلهایم خوب است ولی معاملاتم چنگی به دل نمیزند، شما در حال تحمل اوضاع هستید
تعلل معاملهگر چیست؟
تعلل به این معنی است که کارهای ضروریتر را به تعویق اندازیم و کارهای با اهمیت کمتر را در اولویت قرار دهیم. به عبارت دیگر، کارهایی که لذت بیشتری دارند یا رنج کمتری دارند را به کارهایی که لذت کمتری دارند یا رنج بیشتری دارند، ترجیح میدهیم. در واقع اثرات بلند مدت امور را در نظر نمیگیریم و به صورت ناخودآگاه به دنبال رفتارهای لذتآفرین میرویم و از رفتارهای رنجآور دوری میکنیم.
موقعیتی را در نظر بگیرید که در معاملهای در ضرر هستید. حد ضرر هم فعال میشود ولی شما از معامله خارج نمیشوید. در چنین شرایطی، اکثر معاملهگر انی که نمیخواهند زیان را قبول کنند، شروع به بهانه تراشی میکنند: “قیمت در حال استراحت است و به زودی بر میگردد؛ حد ضرر برای شرایط عادی است ولی این معامله من پتانسیل بالایی دارد و در این شرایط خاص نباید به حد ضرر توجه کرد؛ باید نظرم را در مورد این معامله عوض کنم و به دید بلندمدت به آن نگاه کنم؛ و هزاران بهانه دیگر”
همه ما ( معاملهگر ) در این شرایط میدانیم که تصمیم درست چیست؛ باید از معامله زیانده خارج شویم. اما چون این تصمیم منجر به پذیرش ضرر میشود که بسیار رنجآور است، آن را به تعویق میاندازیم و هزاران بهانه برای توجیه کار اشتباه خود داریم.
صبر معاملهگر چیست؟
یکی از دشوارترین مهارتها برای یک معاملهگر ، صبور بودن است. صبر یعنی حفظ آرامش و دوری از اضطراب؛ یعنی کارهای درست را شناسایی کردهایم و در حال انجام آن هستیم، فقط کافی است به آن زمان بدهیم تا به بار بنشیند.
تا به حال دیدهاید که حیوانات درنده چطور شکار میکنند؟ ساعتها در جایی کمین میکنند و منتظر فرصت مناسب برای حمله مینشینند. وقتی که فرصت مناسب ایجاد شد، به سرعت حمله میکنند. معاملهگر هم باید دقیقاً همینطور باشد. تمامی بررسیهایش را انجام دهد، منتظر منطقه مناسب برای ورود به بازار باشد، و در صورت ایجاد منطقه مناسب، وارد معامله میشود. سپس به معاملهاش زمان میدهد که به نتیجه برسد و اگر قیمت به سمت مورد انتظارش پیش نرفت، قبل از اینکه دیر شود از معاملهاش خارج میشود.
به نظر خیلی ساده میرسد. اساساً قوانین موفقیت ساده هستند و به خاطر همین نادیده گرفته میشوند. دقیقاً به همین دلیل هم دشوار هستند چون ذهن ما به صورت ناخودآگاه دوست دارد که مسائل را پیچیده کند و انجام این اصول ساده را نمیپذیرد.
چگونه صبور باشیم؟
تا اینجا تفاوت صبر و تحمل و تعلل را یاد گرفتیم و فهمیدیم که هیچگاه نباید تعلل و تحمل، جای صبر را برای ما بگیرد. اگر در زمانهای خاص در معامله عصبی میشویم و نمیتوانیم تصمیم درست بگیریم، یا اینکه تصمیم درست را میگیریم ولی اجرای آن را عقب میاندازیم، پس موفق نخواهیم بود.
بهتر است برای شروع کار اشتباهات متداول خود را پیدا کنیم و روی این نقاط ضعف کار کنیم. آیا در فن تحلیل مشکل دارم؟ آیا مشکل من این است که در شرایط سخت معامله تحت تأثیر احساسات و هیجانات قرار میگیرم و نمیتوانم تصمیم درستی بگیرم؟ آیا اشتباه من در رعایت نکردن مدیریت سرمایه است؟ یا خیلی چیزهای دیگر. درباره خودتان و مشکلاتتان در معاملهگری کند و کاو کنید و اشتباهات خود را پیدا کنید. در مرحله بعدی با استفاده از کتاب، کلاسهای آموزشی و تمرینات و تجربه خودتان این ضعفها را رفع کنید.
دنیس گارتمن میگوید: “صبر در تمام سیکل معامله مورد نیاز است، چه در ورود، چه نگهداری، و چه در خروج.”
معاملهگری بسیار شبیه ماهیگیری است. تعداد زیادی ماهی در دریا وجود دارد که نیازی نیست همه آنها رو بگیریم تا موفق شویم. فقط کافی است که آن تعدادی که به تور ما میافتد را بگیریم. در معامله هم هیچگاه نباید فکر کنیم باید در تمام موقعیتهای بازار معامله کنیم؛ تنها باید منتظر آن موقعیت مناسبی که با قوانین ما جور است بنشینیم و زمانی که آن شرایط ایجاد شد به موقع وارد معامله شویم (نه زودتر و نه دیرتر). درباره تمام سناریوهای ممکن در این مامله هم باید قبل از معامله فکر کنیم. اگر قیمت در جهت ما پیش نرفت چه کنیم؟ اگر قبل از رسیدن به هدف ما توانایی حرکت را از دست داد چه تدبیری بیاندیشیم؟ برای همین باید حتماً حد زیان را قبل از معامله تعیین کنیم و به آن پایبند باشیم.
همچنین باید به معاملهمان فرصت دهیم تا خودش را نشان دهد و به سمت هدف ما حرکت کند. تنها باید به روش و سیستم معاملاتی خود اطمینان کنیم و حالا که انقدر برای یافتن موقعیت ورود مناسب صبرکردهایم، به آن فرصت شکوفایی دهیم. حتی اگر بر خلاف جهت ما پیش رفت، دستپاچه نمیشویم و تا حد ضرر فعال نشده خارج نمیشویم. در پایان معامله باید نتیجهگیری کنیم که چیزی درست بوده و چه چیزی اشتباه بوده که موجب سود یا ضرر ما شده. مهم نیست که زیان کنیم چون بخشی از تجارت است. مهم این است از زیانها درس بگیریم.
زمانهایی پیش میآید که ما( معاملهگر ) از سیستم خود پیروی کردهایم اما قیمت به سختی حرکت میکند. ما بردبار بودهایم و قوانین را رعایت کردهایم. ولی مشکل کجاست؟ در بیشتر موارد بهتر است که برگردیم و تحلیل خود را دوباره بررسی کنیم. اگر فاکتوری از قلم افتاده یا معیاری تغییر کرده که اصلاً نباید وارد میشدیم، سریعاً خارج میشویم. ولی اگر همه چیز مناسب است، بهتر است که پوزیشن را حفظ کنیم.
حال که با صبر در معاملهگر ی آشنا شدیم، بهتر است که صبر را در جریان معاملات و در کل سیستم معاملاتیمان رعایت کنیم. به این معنی که معاملهگر با اعتماد به قوانین، شکیبا باشید تا روند معاملاتی معاملهگر در دراز مدت جواب بدهد کم کم ما را به موفقیت و ثروت برساند. نگاه ما به یک معامله نیست و به کلیت جریان معاملاتی نگاه میکنیم. با این طرز تفکر، هیچ وقت در زمان ضرر ناراحت و افسرده نمیشویم.
نتیجهگیری
قطعاً در روند معاملاتی ما شرایطی وجود دارد که بر خلاف میل ما است، یا انتظار بیشتری از خودمان داریم، زیان میکنیم، یا به هر نحو رضایت از معاملاتمان نداریم. اگر در چنین اوضاعی به سختی شرایط را تحمل کنیم به امید اینکه بهتر شود، یا در گرفتن تصمیمات و اقدام به آنها تعلل و اهمال ورزیم، به احتمال زیاد به بیراهه میرویم و موفق نخواهیم شد. بازارهای مالی نیازمند صبر هستند. ما باید راه درست را شناسایی کنیم و با تلاش و پشتکار در آن راه قدم برداریم و صبر کنیم تا این روند ما را به موفقیت و ثروت برساند.
موفق باشید
دیدگاهتان را بنویسید