مقدمات بورس
بورس چیست
بورس جایی است که در آن سهام شرکتها خرید و فروش میشود. این تعریفی است که با یک جستجوی ساده در اینترنت یافت میشود. اما چگونه آموزش بورس ببینیم و واقعاً بورس چیست؟
در این مقاله میخواهیم آموزش بورس را به صورت مقدماتی داشته باشیم و با مفاهیم آن بیشتر آشنا شویم. برای این کار اول باید با مفهوم سهام شرکت، کارگزاری، تحلیل بازار، نحوه سود بردن و مدیریت سرمایه گذاری بازار آشنا شویم.
مفهوم سهام
یک کیک را در نظر بگیرید. هر تکه از این کیک به تنهایی در طعم کل کیک سهیم است. سهام شرکت هم دقیقا همین ویژگی را دارد. اگر شما سهامدار یک شرکت باشید، به اندازه سهامتان در کل سود و زیان آن شرکت شریک هستید.
در بازار بورس شما میتوانید با هر میزان پولی که دارید سهام بزرگترین شرکتها را داشته باشید. در واقع یکی از مزایای این بازار این است که محدودیتی برای مبلغ خرید و فروش سهم ندارد و حتی با صد هزار تومان هم میتوان وارد بازار شد.
چرا شرکتها که سهامشان را در بورس عرضه میکنند؟
شرکتها برای انجام پروژههای خود نیاز به پول دارند. برای تامین این پول یا باید از حساب خودشان خرج کنند یا باید از وامهای بانکی استفاده کنند. اما راه سومی هم هست. میتوانند با عرضه سهامشان در بازار بورس پول لازم را بدست آورند. البته مزایای دیگری هم برایشان دارد. شرکتهایی که در بورس پذیرفته میشوند میتوانند از یک سری تخفیفهای مالیاتی استفاده کنند. در ضمن چون از فیلترهای سازمان بورس عبور میکنند تا به بازار وارد شوند، به اعتبار آن شرکت افزوده میشود.
کارگزاری چیست؟
اگر ما بخواهیم پولی را به کسی بدهیم، مبلغ را به حساب بانکی او واریز میکنیم. کار کارگزاری هم شبیه به بانک است با این تفاوت که در رابطه با جا به جایی سهام کار میکند. یعنی برای خرید و فروش سهام بین افراد، کارگزار به عنوان واسطه عمل میکند و کارمزد اندکی دریافت میکند.
برای اینکه وارد بازار بورس شوید و بتوانید به خرید و فروش سهام بپردازید، باید با همراه داشتن مدارک مورد نیاز نزد یک کارگزاری بروید و حساب بورسی باز کنید، یا به عبارتی کد بورسی دریافت کنید.
چطور بازار را تحلیل کنیم ؟
تازهکاران معمولا فکر میکنند در بازار بورس خیلی راحت سود میکنند و میتوانند به سرعت ثروتمند شوند. ولی این بازار در کنار پتانسیل سودسازی، امکان ضرر هم دارد. پس ما نیاز داریم که در کنار آموزش بورس و کلیت بازار، فن تحلیل را هم بیاموزیم و سهام شرکتها را تحلیل کنیم تا بتوانیم سهام مستعد رشد را پیدا کنیم. در حالت کلی دو نوع تحلیل در بازارهای مالی وجود دارد: تکنیکال و فاندامنتال.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال با نگاه حسابداری به بررسی صورتهای مالی شرکتها میپردازد و سعی دارد ارزش ذاتی شرکت را پیدا کند و سپس به ارزندگی قیمت سهام پی ببرد.
تحلیل تکنیکال، نمودار قیمتها در طول زمان و همچنین حجم معاملات را به طور آماری بررسی میکند و محتملترین سناریوی حرکت قیمت را در نظر میگیرد.
با ذکر یک مثال ساده میتوانیم تفاوت ایندو را درک کنیم. فرض کنید میخواهیم وضعیت ترافیکی یک خیابان را بررسی کنیم. یک بررسی میگوید که با توجه به این ساعت روز و این روز هفته، الان باید حجم ترافیک زیاد باشد. بررسی دیگر میگوید که در روزهای پیش ترافیک سنگین بوده پس احتمالا امروز به همین منوال است.
بررسی اول نشاندهندهی فاندامنتال و بررسی دوم نمایندهی تحلیل تکنیکال است. به عبارت دیگر فاندامنتال میگوید که قیمت باید چگونه باشد ولی تکنیکال با بررسی اتفاقات گذشته، احتمال اتفاقات حال حاضر را بیان میکند.
چگونه میتوان با آموزش بورس در این بازار سود برد؟
در بازار به دو شکل میتوان کسب سود کرد. اولی این است که همانگونه که شما در سود و ضرر شرکت شریک هستید، میتوانید در پایان دورهی مالی، سود خود را از شرکت دریافت کنید. برای این کار میتوانید با تحلیل فاندامنتال مقدار سود شرکت را خیلی زودتر از پایان دوره تخمین بزنید و با توجه به ارزندگی شرکت، سهامدار آن شوید.
شکل دوم این است که از نوسانات قیمت کسب سود کنید. یعنی همانطور که کالایی میخریم و با بالا رفتن قیمت آن سود میبریم، با سهام هم به همین شکل رفتار میکنیم. برای این نوع سود بیشتر تحلیل تکنیکال استفاده میشود و تحلیلگران تکنیکال کمتر به دنبال دریافت سود سالیانه از شرکت هستند.
مدیریت سرمایه
حال که با آموزش بورس و تحلیل آشنا شدید، یکی دیگر ازمهمترین ارکان سرمایه گذاری را به شما معرفی میکنیم؛ مدیریت سرمایه.
-چه مقدار از کل سرمایهمان را وارد بازار کنیم؟
-پولمان را به چه تناسبی بین شرکتهای مختلف تقسیم کنیم؟
-وقتی که سرمایه وارد ضرر میشود، چه زمانی از آن سهام خارج شویم تا زیان بیشتری متحمل نشویم؟
این دست پرسشها در مدیریت سرمایه پاسخ داده میشود. مدیریت سرمایه برای این ساخته شده که از ضررهای ما جلوگیری کند که منجر به بقای ما در بازار میشود.
در پایان باید این را بدانید که بورس و بازارهای مالی یکی از مستعدترین بسترها برای سرمایهگذاری و کسب سود است ولی نباید ریسک و ضرر را نادیده گرفت. به علاقهمندان به این عرصه توصیه میشود که حتما آموزش بورس و دیگرآموزشهای لازم را برای ورود به این بازار ببینند تا با دیدِ بازتر در آن فعالیت کنند
دیدگاهتان را بنویسید